Kerstactie

MAYA LEVY

Maya Levy (°1997) begint haar vioolstudies op 4-jarige leeftijd bij Bernadette Jansen. Wanneer ze acht is wordt ze toegelaten tot de Kapel Koningin Elisabeth, maar besluit een andere weg te kiezen; ze zet haar studies voort met Véronique Bogaerts en Léonid Kerbel. Tijdens de zomers van het jaar 2006/2007, neemt ze deel aan het Internationale Muziekfestival 'Musica Mundi'. Sinds 2008 werkt ze samen met de docent Igor Tkatchouk.

Maya won in haar jonge carrière al verschillende prijzen op internationale wedstrijden, zoals op het concours "FLAME" te Parijs in 2009 (2e prijs), alsook op de wedstrijd "Bravo!" te Namen in 2009 waar ze de eerste prijs wegkaapt.?Op haar 12e wordt ze als 'jonge belofte' uitgenodigd om een concert te geven naar aanleiding van de halve finalisten van de Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Een jaar later, in 2010, wint Maya de eerste prijs op de nationale wedstrijd "Cavatine" in Namen. In datzelfde jaar maakt ze deel uit van het "Ensemble des Jeunes Solistes de Belgique" onder leiding van Ulysse Waterlot.

In 2011 neemt Maya deel aan de "Stokholm Music Competition" en wint er de 1ste prijs. Enkele maanden later speelt ze samen met het Ochestre Symphonique de Namur.

Tijdens de wedstrijd Belfius Classics in 2012, behaalt Maya de 1ste prijs met de uitzonderlijke score van 98%. Naar aanleiding daarvan wordt ze uitgenodigd op het galaconcert in de Koninklijke Muntschouwburg, waar ze in februari 2013 samen speelt met het Mechels Kamerorkest onder leiding van Tom Van den Eynde. 

In 2013 zal ze eveneens samenspelen met het 'Orchestre de Chambre de Waterloo", en wordt ze als laureate van het EMCY uitgekozen om het openingsconcert te verzorgen van de wedstrijd "Jugend Musiziert 2013 " in Nürnberg.

Op festivals als " Les Sommets du Classique " in Crans Montana (Zwitserland) en "Musique à Glabais" geeft ze recitals met pianist Matthieu Idmtal, en in 2014 zal ze deel uitmaken van het festival "Podium Jonge Musici 2014", in 'De Singel' te Antwerpen. Ook noemenswaardig is haar halve finale plaats in de "Oistrakh International Violin Competition" te Moskou.

Sinds 2 jaar speelt Maya op de plek van concertmeester bij het "Ensemble des Jeunes Solistes de Belgique".

Sinds augustus 2013 maakt Maya - parallel aan haar samenwerking met haar docent Igor Tkatchouk - als privé studente deel uit van de klas van Boris Kushnir te Wenen.

Naast haar deelnames aan diverse internationale wedstrijden, nam Maya ook deel aan diverse masterclasses met gerenommeerde professors als Laurent-Albrecht Breuninger, Jean-Eric Soucy, Tatiana Samouil, Sarah Nemtanu, Joshua Epstein, Augustin Dumay en Miriam Fried . 

Maya bespeelt een "Cerruti" viool uit de 19de eeuw.

MARC MATTHYS

Pianist-componist Marc Matthys (°1956,Gent) neemt een aparte plaats in binnen het internationale muzieklandschap. Na een klassieke opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Gent, bekroond met het Hoger Diploma Piano en Kamermuziek, naast Eerste Prijzen Contrapunt en Fuga, profileert hij zich als een uiterst veelzijdig musicus in uiteenlopende muziekgenres zoals Klassiek, Jazz en Pop.

Zo werkte hij samen met figuren als Frédéric Devreese, Dirk Brossé, Rudolf Werthen, Walter Boeykens, Rigo Messens, Neeme Järvi, Aga Winska, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Jo Lemaire en Shirley Bassey.

Tot op heden realiseerde hij een 20-tal Cd’s voor diverse labels en 2 DVD’s.

Hij is directeur van het Conservatorium van de stad Kortrijk en artistiek docent aan de Hogeschool Gent. Hij bekwam verschillende onderscheidingen waaronder de Grand Prix Humanitaire de France, werd laureaat van wedstrijden zoals Tenuto (VRT), Europ’ Jazz Contest , het Jazzconcours te Dunkerque, de Klara-Compositiewedstrijd 2005 en concerteerde in Europa en de VSA. Zijn kwartet met o.a. fluitist Dirk De Caluwé trad ook op in het Koninklijk Paleis ter gelegenheid van het zilveren huwelijksjubileum van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in 1985. Recent werd werk van hem uitgevoerd te Moskou en St- Petersburg door Russische toporkesten. (www.marcmatthys.com).

RIGO MESSENS 

  cello

Studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent onder leiding van André Messens en in Duitsland  bij Maurice Gendron en André Navarra.

Eerste laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet, Tenuto-laureaat en houder van de Virtuositeitsprijs van de Regering.

Behaalde de “Grand Prix Humanitaire de France”(Paris) en de “Diploma di Merito, Chigiana”(Siëna).

Trad in 1989 op met het celloconcerto van E. Elgar in het “Concertgebouw” te Amsterdam en maakte een concertreis doorheen Japan. In 1992 creëerde hij in België het celloconcerto van E.Korngold en het Grand Duo voor cello, contrabas en strijkers van G.Bottessini. In dat zelfde jaar creëerde hij ook La Soledad de América Latina voor cello obligato, Pre-Columbiaanse instrumenten en symfonisch orkest van D.Brossé in Sevilla ter gelegenheid van Expo ’92. Lid van het Gaggini-strijkkwartet en het Cucamonga-trio. 

Discografie: EUFODA:LP 1068; SONY MUSIC : CD 4727082; ADDA: CD 590078; PHAEDRA: 92001; PHAEDRA: CD JF-IC-02; MUZIEKLABO; CD ML 002; CYPRES: CD CYP 2616.

IBERNICE MACBEAN

Ibernice MacBean is een veelgevraagde lead- en backingzangeres en geniet vooral bekendheid in Nederland en België. Ze studeerde af aan het Conservatorium van Rotterdam en maakte zich diverse muziekstijlen eigen: zowel pop, jazz, soul als wereldmuziek. Ze zong samen met flink wat Nationale en Internationale artiesten en werkte als backing vocaliste mee aan tal van bekende TV-programma’s in België. In 2011 en 2012 stond ze op het podium in het Fakkeltheater te Antwerpen, als zangeres van een jazztrio met pianist-legende Jack Van Poll. In november van 2012 betoverde zij samen met het Johan Clement-trio het publiek in een uitverkochte Music Village te Brussel. En daaruit moest iets moois groeien: in het voorjaar van 2013 verschijnt haar allereerste solo (jazz-pop) album “Little Black Curls”.

Na haar afstuderen als docerend en uitvoerend musicus bleef zij zich ook als vocal coach ontwikkelen. Op dit moment studeert ze aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen.

Al haar expertise deelt ze met haar muziek- en dansstudenten op het Albeda College te Rotterdam. Ibernice is gastprofessor pop-zang aan het conservatorium te Gent en tevens de vaste vocal coach van het Tv-programma The Voice van Vlaanderen. In december 2013 heeft Ibernice voor het programma Stars for Life 12 kandidaten gecoached. Via deze link kun je een interview bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=ws4VVflTmqM

De cd "Little Black Curls" kunt u kopen via iTunes of bestellen via de info op de contactpagina. U kunt hier de prachtige uitvoering van Moon River beluisteren. Het arrangement is geschreven door  jazzpianist Johan Clement.